Veelgestelde vragen - Gilde Sint Anthonius en Sint Barbara

Ga naar de inhoud

Veelgestelde vragen aan gilde St. Anthonius en St. Barbara

1

Vraag: Gilde is een breed begrip. Wat voor soort gilde is St. Anthonius en St. Barbara?

Antwoord: Gilde St.  Anthonius en St. Barbara is van oorsprong een schuttersgilde. Onze geschiedenis gaat terug naar 1612.

2

Vraag: Het gilde is vernoemd naar Sint-Anthonius en St. Barbara. Waarom?

Antwoord:
Sint Anthonius en Sint-Barbara zijn de patroonheiligen van ons gilde. Gildes zijn van oudsher nauw gelieerd aan de kerk en dragen uit verering de namen van beschermheiligen.


3

Vraag: Wat was de oorspronkelijke functie van het gilde?

Antwoord: Een schuttersgilde was in vroegere tijden een soort burgerwacht. ‘Schutz’ betekent bescherming. Een schuttersgilde bood de plaatselijke bevolking bescherming tegen indringers en hulp bij calamiteiten.  

4

Vraag: Wat zijn tegenwoordig de belangrijkste activiteiten van het gilde?

Antwoord: Het gilde organiseert onderlinge wedstrijden in gildedisciplines, zoals geweer- en kruisboogschieten en jeu de boules. Ook nemen we deel aan Gildedagen in Brabant en geven we acte de presence bij sociaal-culturele evenementen in Sint-Michielsgestel.

5

Vraag: Kan ik lid worden van St. Anthonius en St. Barbara? Welke stappen moet ik dan zetten?

Antwoord:
Wie interesse heeft nodigen we graag uit in de periode van begin april tot eind oktober op vrijdagavond bij het gildehuisje in park De Kleine Ruwenberg aan de Nieuwstraat. Aanwezige gildebroeders vertellen graag meer over de tradities en waarden van ons gilde en de activiteiten van de gildebroeders.

6

Vraag: Wat zijn typische en onderscheidende kenmerken van St. Anthonius en St. Barbara?

Antwoord:
Wij zijn een gilde met relatief veel jonge leden. Dit bewijst dat het gildewezen in Sint-Michielsgestel springlevend is en toekomst heeft.  Inspanning en ontspanning gaan bij ons hand in hand. Deelname aan wedstrijden weten we op gepaste wijze te combineren met gezelligheid.

7

Vraag: Het gilde wordt ondersteund door Vrienden. Wat is hun rol en kan ik me hierbij aansluiten?

Antwoord:
De “Vrienden van het Gilde” zijn sympathisanten van ons gilde. De “Vrienden” doneren 25 euro per jaar en dragen het Gilde een warm hart toe. “Vrienden” hebben toegang tot alle gilde-activiteiten. Jaarlijks organiseert St. Anthonius en St. Barbara als tegenprestatie een ‘Vrienden van het Gilde- dag’. De lijst van “Vrienden” telt inmiddels ruim 100 namen en is nog steeds groeiende.  


8

Vraag: Tot welke Kring behoort St. Anthonius en St. Barbara en wat betekent dit in de praktijk?

Antwoord: Wij zijn aangesloten bij Kring Dommelgroep, bij Kring Maasland. Ieder jaar wordt er door iedere kring een Gildedag georganiseerd.


(c) 2011-2017 Gilde Sint Anthonius en Sint Barbara / Mari van Oorschot
Terug naar de inhoud