Vandaag de dag - Gilde Sint Anthonius en Sint Barbara

Ga naar de inhoud

Het gilde Sint-Anthonius en Sint-Barbara is lid van de Noordbrabantse Federatie van Schuttersgilden en daar ingedeeld in de kring Maasland, die bestaat uit 45 gilden uit 35 dorpen. Daarbinnen ontmoeten negen gilden uit dorpen uit de omgeving elkaar regelmatig in Kring Dommelgroep. Het Gestelse gilde neemt gewoonlijk deel aan drie gildedagen per jaar, namelijk de gildedag van kring Maasland, die van de kring Dommelgroep en daarnaast nog een gildedag naar eigen keuze. Eén keer in de zeven jaar treffen alle Brabantse gilden elkaar tijdens het zogenaamde landjuweel, dat in 2008 in Moergestel plaatsvond. Sinds 2003 is er bovendien het koningschieten voor de Gildecrans. In de Gildecrans zijn de vijf gilden van de fusiegemeenten van Sint-Michielsgestel verenigd.
Om de onderlinge band te verstevigen heeft het gilde Sint-Antonius en Sint-Barbara van april tot september zijn wekelijkse bijeenkomsten, op vrijdagavond, in het gildehuis.

De gildebroeders bekwamen zich dan in alle gildebezigheden, zoals het kruisboogschieten, het vendelen en zelfs jeu de boule, maar er kan ook geoefend worden in het schieten met geweer. Alle schutters moeten lid zijn van de KNSA, de Koninklijke Nederlandse Schutters Associatie; zij moeten een licentie hebben van deze organisatie. Veiligheid staat immers voorop.
Met al zijn activiteiten wil het gilde niet alleen de vele oude tradities, maar ook  de onderlinge broederschap in stand houden. En door zijn dienstbaarheid aan de gemeenschap wil het die broederschap ook naar buiten uitdragen[i].
__________________________

[i] Naast de hierboven genoemde boeken is er voor de lagere school ook een CD-Rom verkrijgbaar, genaamd “Doar hedde de Guld”.


(c) 2011-2022 Gilde Sint Anthonius en Sint Barbara / Mari van Oorschot
Terug naar de inhoud